jablka sušená křížaly
Křížaly, neboli sušená jablka, se vyrábějí usušením jablek. Někteří výrobci křížaly doslazují cukrem a přidávají také konzervanty, například oxid siřičitý. Křížaly jsou bohaté na vitamíny, minerální látky a vlákninu. Obsah těchto látek vždy závisí na kvalitě ovoce a šetrnosti jeho zpracování.
Křížaly se jistě mohou stát součástí racionálního jídelníčku, ale platí to pouze v případě, že nejde o sířený produkt, který je doslazován cukrem. Jablka, i ta sušená, obsahují zdraví prospěšnou vlákninu, která pomáhá se správnou činností našich střev. Obsahují také značné množství vitamínu C, který podporuje obranyschopnost našeho organismu.
Křížaly lze použít jako „zobání“ k televizi místo sušenek a jiných sladkostí. Můžete s nimi obohatit i některá jídla, například obilné kaše, jogurty, müsli či kompoty. Zajímavou a málo známou možností využití křížal je „čaj“. Sušená jablka seženete také v bio kvalitě, nejčastěji v prodejnách zdravé výživy nebo na farmářských trzích. Křížaly se také tradičně používali jako přírodní dekorace na Vánoce.