jablko Granny Smith
Jablko Granny Smith je sytě zelené barvy a je pokryto slabým voskovým povlakem. Více než 84% tvoří voda. Jablko má velmi nízký obsah kalorií a tuku. Najdeme v něm velké množství sacharidů, mnoho cenných vitamínů, hlavně C, vitamín A a B6, a minerálů jako draslík, vápník a hořčík. Jablka jsou zdrojem vlákniny a antioxidantů.
Jablko díky vysokému obsahu vody a ovocných kyselin osvěží celé tělo. Vláknina je důležitá při trávení, kyselá jablka podporují činnost střev při zácpě, sladká pomáhají při průjmu. Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, upravují krevní tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Doporučují se při chřipce, nachlazení, horečce a kašli. Jsou skvělé na podporu funkce imunitního systému, nervové soustavy, pomáhají při chudokrevnosti, ledvinových nebo žlučníkových kamenech a zlepšují stav zubů a dásní.
Doporučuje se jablko z obchodu vydrhnout horkou vodou, abychom povrch zbavili nečistot a pesticidů. Nejlepší je nakupovat od pěstitelů, kteří jablka neošetřují chemicky. Protože se mnoho cenných vitamínů a vlákniny nachází těsně pod slupkou, je lepší jablko neloupat. Při skladování jablek je důležitá správná teplota od dvou do čtyř stupňů a vlhkost kolem 80%. Aby jablka vydržely ještě déle, zkuste nasušit křížaly, zavařte do sklenic nebo uvařte kompot. Jablka Granny Smith se hodí do salátů i na pečení, nejlépe do štrúdlu.