jablko Jonagold
Množství výživných látek v jablku Jonagold závisí na klimatických, půdních a skladovacích podmínkách (popřípadě také na šetrnosti zpracování jablek). Najdeme zde například vitamíny C, E či PP. Z minerálních látek můžeme jmenovat zejména draslík, fosfor, vápník či hořčík. Jablka jsou také bohatým zdrojem rozpustné a nerozpustné vlákniny.
Jablka posilují imunitní systém, stabilizují hladinu cukru v krvi a čistí střeva. Někteří odborníci tvrdí, že člověk by měl sníst alespoň jedno jablko denně a vyhne se mu téměř každá nemoc. Právě vysoký obsah vlákniny umí účinně pročistit naše střeva a pomoci s detoxikací organismu.
Pokud nemáte syrová jablka příliš v lásce, ale chcete je konzumovat, abyste prospěli svému zdraví, pak je můžete použít do smoothie smoothie. Jablka můžete také skvěle využít při sladkém pečení, zkuste s námi upéct obrácený jablkový koláč nebo jablkovou bábovku.