kokosová mouka
Kokosová mouka je velmi bohatá na vlákninu, která tvoří skoro polovinu jejího obsahu. Dále obsahuje bílkoviny a sacharidy. Vyrábí se mletím ze sušeného kokosového masa neboli dužiny.
Velkou výhodou kokosové mouky je, že je bez lepku, a tak ji mohou využívat osoby, které se lepku musí vyhýbat nebo si ho nepřejí konzumovat. Tato mouka má nízký glykemický index, to znamená, že nezpůsobuje velké výkyvy krevního cukru. Díky vysokému obsahu vlákniny má vysokou sytící schopnost a prospívá správné funkci našich střev.
Kokosovou mouku najdete především ve zdravých receptech a hodně se používá při nízkosacharidovém typu stravování (low carb, paleo, ...). Poněvadž se jedná o 'mouku', tak je jasné, že hlavní využití bude mít při pečení (low carb jablečný štrúdl , moravské koláčky LC, ...) nebo při výrobě různých dezertů (celozrnné housky, mugcake vanilka, ...).