kuře pečené
Kuře pečené se může připravovat různými způsoby a s různým kořením. Kuřecí maso je bohatým zdrojem živočišných bílkovin. Obsahuje i velké množství vitamínů skupiny B či selenu. Najdeme zde také tuk, který je soustředěn zejména v kůži a těsně pod ní.
Kuřecí maso je lehce stavitelné a obsahuje velké množství kvalitních bílkovin a jen malé množství tuku, tedy pokud ho konzumujeme bez kůže. V této podobě je tedy ideální potravinou pro redukční či šetřící dietu. Ocení ho také sportovci, kteří budují svalovou hmotu. Obsažený selen má antioxidační schopnosti a chrání náš organismus proti volným radikálům. Vitamíny skupiny B pomáhají tělu metabolizovat sacharidy, aminokyseliny i tuky.
Pokud jste nenapravitelným konzumentem kuřecí kůže, potírejte maso během pečení pivem či medem (dozlatova pečené kuřátko s medem, estragonem a citróny). Povrch kuřete bude obzvlášť vypečený a křupavý. Raději než různé druhy kořenících směsí obsahujících zbytečné přidatné látky (zesilovače chuti a vůně, glukózu, bramborový škrob, protispékavé a protihrudkující látky), používejte jednodruhové koření a bylinky, které si lze namíchat dle libosti. Kromě toho, že bude pokrm zdravější, ušetříte i nějakou tu korunu, protože někdy i 70 % kořenící směsi tvoří sůl! Jestliže máte možnost volby, dávejte přednost kuřecímu masu českého původu. Budete mít větší jistotu, že kuře bylo chováno a zpracováváno podle přísných norem EU.