mléko plnotučné 3,5 % Milblu
plnotučné mléko je zdrojem důležitého vápníku, dále obsahuje fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru, řadu stopových prvků i mnoho vitamínů – B1, B2, B6, E, K i malé množství vitamínu D a C. Z hlavních živin v něm najdeme o něco více sacharidů, než tuků a samozřejmě také bílkoviny.
vápník, jehož zdrojem je i mléko, je základní součástí lidského těla. Nachází se v kostech, zubech, svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Pro lidskou stravu je vápník velmi podstatný. Jeho přísun je důležitý především u dětí (vývoj) a u těhotných žen. Také je nutno říci, že pokud se má v těle vápník zabudovat, je zároveň žádoucí dostatek vitamínu D. Při dlouhodobém deficitu vápníku (vit. D) v potravě, je větší riziko vyplavování vápníku z kostí a vzniku osteoporózy (týká se zejména starších osob, kterým se pak kosti lehce zlomí-např. i při prudkém zakašlání). Plnotučné mléko je náročnější na trávení než mléko s nízkým obsahem tuku. Při redukční dietě dávejte přednost mléku polotučnému nebo nízkotučnému.
máte-li možnost výběru, připlaťte si raději za mléko čerstvé. Mléka s prodlouženou trvanlivostí jsou chudší na zdraví prospěšné látky, protože bývají ošetřena pasterizací.