Máslo Rajo obsahuje minimálně 80% smetany, zbytek tvoří voda a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Najdeme v něm vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), významný podíl trans nenasycených mastných kyselin a některé minerály.
Vitamín A v másle pomáhá dobrému zraku i pokožce a je důležitý antioxidant. Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku, a je tak důležitý pro zdravé kosti a zuby. Konzumaci másla by měli omezit lidé s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi.
Máslo snadno přejímá pachy svého okolí, důležité je ho skladovat v dobře uzavřené nádobě v lednici nebo v chladnější místnosti. Pokud si chceme namazat chleba a máslo je příliš tuhé, stačí ho jen nahrubo nastrouhat do misky. Máslo je nezbytnou součástí koláčů, a to jak sladkých (hruškový mřížkový koláč), tak i slaných (quiche s uzeným a květákem). Mimo kuchyňské využití dokáže máslo vyčistit lakovanou obuv nebo skvrny od asfaltu, trávy, smůly i dehtu.