jablko Red Jonaprince
Jablko Red Jonaprince má středně velké až velké výrazně červeně zabarvené plody. Více než 84% tvoří voda. Má velmi nízký obsah kalorií a tuku. Najdeme v něm velké množství sacharidů, mnoho cenných vitamínů (hlavně C, vitamín A a B6), minerálů (draslík, vápník, hořčík, ...), vlákniny a antioxidantů.
Jablko díky vysokému obsahu vody a ovocných kyselin osvěží celé tělo. Vláknina, kterou jablka obsahují, je důležitá při trávení, kyselá jablka podporují činnost střev při zácpě, sladká pomáhají při průjmu. Působí preventivně proti rakovině tlustého střeva, snižují riziko kardiovaskulárních chorob, upravují krevní tlak a hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Doporučují se při chřipce, nachlazení, horečce a kašli. Jsou skvělé na podporu funkce imunitního systému, nervové soustavy, pomáhají při chudokrevnosti, ledvinových nebo žlučníkových kamenech a zlepšují stav zubů a dásní.
Doporučuje se jablko vydrhnout horkou vodou, abychom povrch zbavili nečistot a pesticidů. Nejlepší je nakupovat od pěstitelů, kteří jablka neošetřují chemicky. Protože se mnoho cenných vitamínů a vlákniny nachází těsně pod slupkou, je lepší jablko neloupat. Při skladování jablek je důležitá správná teplota od dvou do čtyř stupňů a vlhkost kolem 80%. Aby vydržely ještě déle, zkuste nasušit křížaly, zavařte do sklenic nebo uvařte kompot. Z jablek se také připravuje jablečný mošt, smoothie nebo sladké dezerty, bábovky či koláče.