sójové mléko
Sójové mléko se připravuje z luštěniny zvaná sója. Sója se namočí, pak se drtí a vaří. Nakonec se musí ještě pečlivě přecedit. Toto mléko se tradičně používá v Číně i v Japonsku, je základní surovinou pro výrobu známého tofu. Sójové mléko obsahuje vitamíny K, C, A, E i vitamíny skupiny B.
Sojové mléko je vhodné pro vegetariány a vegany, poněvadž je čistě rostlinného původu. Je skvělou alternativou pro osoby, které nesnášejí laktózu, klasické mléko a mléčné výrobky. Toto mléko je bohaté na bílkoviny rostlinného původu, a tak podporuje růst našich svalů a tkání.
V kuchyni své využití najde všude tam, kde byste jinak použili klasické mléko. Sojové mléko můžete pít samotné, připravit z něj snídaňovou kaši nebo z něj upéct veganské banánové lívance. Najdete ho také ve slaném receptu na zeleninový quiche.