špaldová mouka celozrnná
Špaldová mouka celozrnná se mele z celého špaldového zrna. Díky tomu nám nabízí navíc některé minerální látky (mangan, zinek, železo) a více vlákniny. Její využití je obdobné jako u klasické mouky.
Tato mouka pozitivně ovlivňuje naše trávení právě díky vyššímu obsahu vlákniny. Tato mouka navíc obsahuje jen minimální množství tuku, a tak nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Významný je také její obsah niacinu, tedy vitamínu B3, jenž působí jako prevence proti osteoporóze, alergiím a onemocněním kůže. Tento typ mouky také obsahuje lepek.
Glykemický index této mouky je téměř srovnatelný s bílou pšeničnou moukou. Špaldovou mouku celozrnnou můžete použít všude tam, kde využíváte mouku klasickou. Můžete z ní upét jak sladký perník, tak třeba i slaný cuketový koláč s rajčaty.