švestková povidla
Kvalitní švestková povidla obsahují pouze švestky. Na trhu se vyskytují výrobky, ve kterých jsou použity kromě švestek i další složky, jako jsou cukr, glukózo-fruktózový sirup, E330 - kyselina citronová, E440 - pektiny, E150 - karamel, E202 - sorban draselný, E211 - benzoan sodný a další přídatné látky.
Kvalitní švestková povidla jsou zdrojem koncentrované energie. Povidla jsou vhodná také pro děti. Při redukční dietě konzumujte přiměřené množství povidel, nejlépe v dopoledních hodinách. Švestky a výrobky z nich zlepšují trávení a pomáhají při zácpě, mají pozitivní vliv na látkovou výměnu, upravují krevní tlak, posilují nervy, přinášejí duševní svěžest a zlepšují paměť.
Kvalitní švestková povidla jsou dostatečně hustá a není třeba je doslazovat, konzervovat, přibarvovat ani do nich přidávat aromata. Ideální je si povidla připravit doma, budete mít tak absolutní přehled o všech použitých ingrediencích a jejich kvalitě. Povidla se hojně používají při pečení, a to jak tradičních českých buchet, tak i zdravých mrkvových muffinů.