sýr tofu
Sýr tofu se vyrábí ze sójových bobů a pitné vody. Tento výrobek je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin, vápníků a manganu. Z dalších minerálních látek se zde vyskytují měď, selen, železo, hořčík, zinek a fosfor. Obsahuje také vitamin B1.
Tofu sýr je skvělou alternativou pro vegetariány a vegany, kteří potřebují doplnit bílkoviny. Své příznivce má však i mezi ostatními strávníky. Výrobky ze sóji jsou sice poměrně zdravé, ale je potřeba je konzumovat umírněně. Tofu pozitvně působí na snižování hladinu cholesterolu v krvi a má příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém. Tento sójový sýr také pomáhá v boji proti osteoporóze i jako prevence vzniku některých druhů rakoviny.
Sýr tofu můžete přidat téměř všude, kde byste jinak dali maso či sýr. Hodí se k přípravě chutných pomazánek i různých salátů. Přidat ho můžete také do polévek, zapékaných jídel, do rizota, těstovin nebo bulguru. Lze z něj vytvořit i chutná náplň do palačinek nebo restovaná směs se zeleninou. Tofu je velmi oblíbené především v asijské kuchyni zelené kari s tofu a zeleninou.