vepřové sádlo
Vepřové sádlo je živočišný tuk, který se získává z tuku prasat. Sádlo je velmi kalorické a je složeno převážně z tuků, tvořených zejména nasycenými mastnými kyselinami, a to až okolo 40 %.
Nové poznatky nepotvrdily, že sádlo v organismu zvyšuje cholesterol a působí tak srdeční a cévní onemocnění - tento efekt je nyní dáván za vinu nadměrné produkci insulinu vlivem vysokého obsahu cukrů v moderní stravě. Sádlo je velmi kalorické, a tak by ho tedy měli v rozumné míře jíst ti, kteří mají zájem o pravidelný každodenní fyzický pohyb, jako je svižná chůze, běh či jízda na kole.
Kulinářské vlastnosti sádla se mohou lišit v závislosti na části zvířete, z níž byl tuk získán (např. vnitřní tuk, vnější). Velkou výhodou vepřového sádla je, že vydrží i vysoké teploty, aniž by se přepalovalo. Jakýkoli guláš, bramboráky nebo topinky připravené na sádle jsou vždy nejchutnější. Vepřové sádlo se stále běžně používá k výrobě mýdla či mastí.