hovězí maso vařené
Hovězí maso vařené je zdrojem bílkovin (18-23%), řady minerálních látek, ale i vitamínů (zejména vitamíny skupiny B). Z minerálních látek je důležitý zejména obsah hemového železa, které je nejlépe vstřebatelnou formou tohoto minerálu.
Zejména tučnější hovězí maso je bohatým zdrojem nežádoucích nasycených mastných kyselin, které jsou rizikové pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu se v tuku hovězího masa vyskytuje i konjugovaná kyselina linolenová (CLA), která zvyšuje imunitu organismu, snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění, pomáhá redukovat nadměrné zásoby tuku v těle, působí pozitivně při budování svalové hmoty, normalizuje metabolismus glukózy a snižuje hladinu triacylglycerolů a cholesterolu v krvi. Vařené hovězí maso je jistě možno doporučit pro zařazení do zdravého jídelníčku. Své místo najde i v jídelníčku osob s nadváhou. V obou případech je vhodnější maso z méně tučné části zvířete (roštěnec, svíčková, hovězí zadní).
Kvalitní hovězí maso zpravidla seženete u řezníka nebo v prodejnách s bio produkty. Maso v bio kvalitě však bývá dražší. Hovězí maso s fazolemi a se zeleninou je náš tip pro chutný oběd i zdravou večeři.