cukr třtinový
Třtinový cukr se vyrábí z cukrové třtiny, která neprochází procesem rafinace. To v praxi znamená, že není očištěn o minerální látky, jako je vápník, hořčík, fosfor, železo, draslík, zinek, enzymy a vitamíny skupiny B. Na trhu je mnoho druhů cukru z cukrové třtiny, které se mohou velmi lišit kvalitou a tím i obsahem zdraví prospěšných látek.
Určitě lze říct, že konzumace třtinového cukru je pro zdraví vhodnější než slazení cukrem bílým. Je však třeba pamatovat na jeho téměř identickou energetickou hodnotu a přizpůsobit jeho množství nárokům našeho organismu. Přílišná konzumace cukru se nehodí pro hubnutí a redukční dietu.
Při výběru cukru nespoléhejte na tmavou barvu výrobku. Hnědá barva automaticky neznamená, že jde o přírodní třtinový cukr! V obchodě tedy hledejme přírodní třtinový cukr pod názvem „raw sugar“. Tento cukr je zárukou toho, že melasa je přímo uvnitř krystalů. Při redukční dietě se doporučuje používat raději přírodní nekalorické sladidlo stévii. Na trhu je k dostání v květináči, jako sušená bylinka, jako rozpustný prášek, rozpustná tabletka, roztok a nyní i ve formě kostek, podobně jako klasický cukr. V kuchyni se třtinový cukr používá obdobně jako ten klasický bílý, tedy k ochucení omáček a při sladkém pečení (buchet, koláčů, bábovek,sušenek, muffinů, ...).