domácí arašídové máslo
Základem arašídového másla jsou mleté arašídy, obvykle smíchané s rostlinným olejem či tukem a solí. Má vysoký obsah kalorií a tuku, který tvoří hlavně omega 3, omega 6 nenasycené mastné kyseliny. Najdeme v něm i velké množství sacharidů, proteinů a vlákniny. Obsahuje jedinečné bioaktivní složky, které působí jako antioxidanty. Mezi obsažené minerály patří hořčík, fosfor, draslík a jiné. Obsahují i řadu vitamínů, hlavně z B skupiny nebo vitamín E.
Konzumace arašídového másla snižuje hladinu cholesterolu a funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Udržuje kontrolu nad hladinou cukru v krvi a může omezit vznik cukrovky. Udržuje zdravý nervový systém, zlepšuje funkci mozku a posiluje paměť. Urychluje metabolismus a pomáhá tak bojovat proti obezitě. Protože obsahuje antioxidanty, chrání buňky, tkáně a orgány, zabraňuje jejich stárnutí a vzniku rakoviny. Další pozitivní účinek je podpora trávení a vyprazdňování. Pro velký obsah arašídů představuje riziko pro alergické jedince, může způsobit slzení, kýchání, otoky, dušnost nebo až prudké anafylaktické reakce.
Díky tekutější konzistenci je ideální nejen na mazání, ale i k vaření, přípravě zdravých omáček, bezlepkových zmrzlin a krémů.