dušená vepřová játra
Dušená vepřová játra z výživových hodnot nabízí především bílkoviny, ale najdeme zde i tuky. Vepřová játra nám nabízí i vitamíny A, D, B a minerály jako železo, zinek, draslík a měď.
Poněvadž jsou játra filtračním orgánem, přes který se čistí organismus, tak jsou v nich obsaženy i některé toxické látky. Ale i přesto je možné dušenými vepřovými játry jednou za čas ozvláštnit jídelníček. Konzumace jater není příliš doporučována těhotným ženám, poněvadž obsahují vysoké množství vitamínu A, jenž může poškodit vyvíjející se plod. Konzumace jater není vhodná také pro osoby s vyšší hladinou cholesterolu a zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. S konzumací vnitřností to není dobré příliš přehánět, protože jejich nadměrný příjem může vést až k onemocnění dnou.
Vepřová játra se upravují různými způsoby, z nichž nejzdravější je dušení nebo vaření. Játra ale samozřejmě můžete i opékat, grilovat nebo také smažit. Úprava smažením je nejméně zdraví prospěšná, poněvadž výsledný pokrm obsahuje příliš mnoho tuku a má nejvyšší kalorickou hodnotu. Máte-li možnost, tak játra a ostatní vnitřnosti kupujte v bio kvalitě, budou obsahovat méně nežádoucích látek. Zdravější alternativou jsou drůbeží játra, tedy kuřecí nebo krůtí, nebo králičí.