dýně pečená
Dýně pečená poslouží jako chutná příloha k masu i sýru. Dýně neboli tykev je druh zeleniny, která obsahuje velké množství vody, vlákniny a poměrně široké spektrum dalších látek. Zastoupen je například hořčík, sodík, měď, selen, draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, dále pak vitamíny A a C, beta-karoten a lutein.
Dýně má regenerační a omlazující účinky, působí příznivě na funkci trávicí soustavy, slinivky, ledvin, i činnost srdce. Tykev dále detoxikuje organismus, snižuje hladinu krevních tuků, posiluje imunitu a uklidňuje nervy. Pečená dýně je vhodná pro racionální stravování i redukční dietu.
Na trhu je k dostání více druhů dýní. Některé se mohou jíst i se slupkou. Dýni lze přidávat do pomazánek, polévek, nádivek, zapékaných jídel (quiche, pečená dýně s kuřecím, špenátem a sýrem, ...), koktejlů, marmelád nebo třeba buchet. Dýňová semínka nevyhazujte, můžete je opražit a použít k dochucení vašeho pokrmu. Jsou chutná a výživná.