fazolky zelené vařené
Zelené fazole vařené jsou velmi oblíbenou přílohou k masu. Jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují i spoustu vitamínu C, kyselinu listovou a velké množství vlákniny.
Protože vláknina umí vázat jedovaté a tukové látky, jsou fazolky doporučovány lidem trpícím poruchou jater. Vláknina je také důležitá pro pohyb střev a tím i pro prevenci proti rakovině tlustého střeva. Obsažený mangan pomáhá při špatné náladě, depresích a premenstruačním syndromu. Fazolky jsou dobrým pomocníkem při tvorbě červených krvinek, napomáhají snižovat krevní tlak, udržovat hladinu cukru, snižují cholesterol v krvi a zlepšují imunitní systém. Konzumace zelených fazolek napomáhá regeneraci a hojení ran a omlazování buněk. Přítomné aglutininy dokáží i rozpouštět močové kamínky. Zelené fazolky se nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž látky, které můžou citlivějším lidem způsobit střevní problémy nebo těžkou otravu.
Jestliže při přelomení fazolky lusknou a prasknou, pak jsou čerstvé. Je potřeba je rychle zpracovat, snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i vitamíny. Pro udržení zelené barvy před úpravou spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Vařené zelené fazolky skvěle doplní kuřecí rolku, hovězí steak i vepřový plátek.