Feta sýr
Feta sýr je slaný bílý mléčný výrobek, který je původem z Řecka. Tento sýr se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru minimálně 30% ovčího a 70% kozího. Poté zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce.
Tento sýr tvarohového typu je velmi slaný a má i poměrně vysoký obsah tuku. Nehodí se tedy zejména pro osoby s hypertenzí, pacienty s redukční dietou či děti. Nadměrný přísun soli může vést k zadržování vody v těle a vzniku nevzhledné pomerančové kůže (celulitidy).
Pod názvem „Feta“ seženete v ČR mnoho produktů, jejichž původ a kvalita se velmi liší. Pokud tedy chcete pravý originál, čtěte pečlivě etiketu na výrobku nebo pro sýr zajděte do specializované řecké prodejny. Fetou můžete obohatit zapékané pokrmy z brambor, masa či zeleniny (cuketové lodičky). Lze ji i přidávat do čerstvých zeleninových salátů nebo ji jíst jen tak s chlebem. Také si ji můžete užít v kombinaci s olivami jako 'zobání' k vašemu oblíbenému vínu.