hořčice
Hořčice je pochutina vyrobená z hořčičných semínek, koření, octa, soli a cukru. Často jsou přidávány i různé konzervační látky a 'éčka'.
Hořčice napomáhá chuti k jídlu a podporuje trávení a činnost jater. Pro zdravé osoby střídmá konzumace hořčice nepředstavuje problém. Avšak jsou i osoby, které na ni mohou být alergičtí, tyto jedinci by se jí tedy měli vyhýbat. Hořčičné semínko totiž patří mezi alergeny, stejně jako některé další látky přidávané při výrobě. Na hořčici by se měli dát pozor i lidé se zánětem žaludku, protože hořčičná semínka způsobují prokrvení zažívacího traktu, čímž urychlují trávení a látkovou výměnu.
Věděli jste, že placka připravená z rozemleté hořčice a mouky umí zmírnit revmatické bolesti? Hořčice se používá především jako ochucovadlo do různých dipů, salátových zálivek a do omáček. Často se přidává k řadě masových pokrmů, protože její chuť skvěle ladí s vepřovým masem.