Jihočeské máslo Madeta
Jihočeské máslo 82% Madeta obsahuje 82% tuku. Máslo je zdrojem tuků a vitamínů rozpustných v tucích, tedy A, D, E, K. Na druhou stranu obsahuje také nevhodné trans nenasycené mastné kyseliny.
Máslu by se měli vyhnout všechny osoby, které mají vysoké hodnoty cholesterolu a osoby s cévními potížemi. Omezit jeho konzumované množství by měli i osoby, které chtějí hubnout, jeho kalorická hodnota je totiž opravdu vysoká. Zdravému člověku by konzumace másla neměla uškodit, ba naopak – tuky je totiž vhodné střídat. Pro teplou kuchyni se více hodí kvalitní jednodruhové oleje, pro saláty oleje lisované za studena a pro mazání na pečivo je ideální právě kvalitní rostlinný tuk i máslo. Vždy je ale potřeba myslet na to, že se jedná o tuk, a s tím je nutné šetřit.
Abyste k namazání pečiva či chleba použili jen nezbytné množství másla, pak nechte máslo před konzumací chvíli vyndané z ledničky (ideálně jen jeho požadovanou část). Tuhé máslo se špatně roztírá a zbytečně použijete příliš silnou vrstvu. Máslo není vhodné ke smažení, protože má tendenci se přepalovat. Naopak pro pečení je výborné, dodá lahodnou chuť všem moučníkům, buchtám, koláčům a jiným dezertům (bílkový chlebíček bez mouky).