kaštany jedlé pečené, vařené
Kaštany jedlé pečené, vařené mají nízký obsah tuků, ale vysoký obsah sacharidů, ve formě škrobu. Najdeme zde také vlákninu, vitamíny B, C, E a minerální látky jako vápník, hořčík, draslík, sodík, železo, fosfor, měď či chlór.
Pečenými jedlými kaštany je možné zpestřit racionální jídelníček i redukční dietu. Pokud se snažíte zhubnout, tak dávejte pozor na jejich konzumované množství. Obsažené minerální látky podporují zdraví a odolnost našeho organismu.
U nás se jedlé kaštany nejčastěji připravují jako slaná pochoutka k vínu či pivu. V jiných zemích jsou však běžnou součástí masových i zeleninových jídel, podávají se jako příloha (např. ve formě kaše) nebo se používají do dezertů. Pečené jedlé kaštany se dokonale hodí k pečenému vepřovému masu.