kuskus syrový
Kuskus syrový patří mezi těstoviny, protože se vyrábí z tvrdé bílé pšenice, která se nazývá semolina. Z výživových hodnot zde tedy dominují sacharidy, ale najdete tu i bílkoviny. Z vitamínů tu najdete hlavně skupinu B. Zastoupeny jsou i minerální látky - draslík, fosfor a vápník. Kuskus nabízí i antioxidanty a prospěšné omega 3 a 6 kyseliny.
Antioxidanty jsou důležité látky, které nás chrání před vznikem rakoviny, srdečními chorobami a pomáhají s očistou organismu. Vařený kuskus je skvělá příloha, která patří do zdravého životního stylu. Mají ho rádi děti a snesou ho i osoby s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Je totiž lehce stravitelný a také dobře zasytí. Poněvadž je vyroben z pšenice, tak není vhodný pro lidi s celiakií. Při hubnutí dbejte na to kolik kuskusu sníte, má poměrně vysokou energetickou hodnotu (podobně jako těstoviny).
Kuskus je velmi oblíbená příloha k masu, rybám i k zeleninový směsím s tofu. Stejně dobře ale může sloužit jako základ jídla (kuskusové rizoto, zapečený kuskus, slaný i sladký nákyp, …). Je možné ho použít i do zeleninových salátů nebo jako náplň do paprikových lusků nebo sekané. Kuskus je také možné připravit jako sladký dezert (kuskusový srnčí hřbet).