Olomoucké tvarůžky A.W.
Olomoucké tvarůžky A.W. jsou zrající sýr, který vyniká zejména svým vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Najdeme zde ale také velké množství soli. Základem pro výrobu olomouckých tvarůžků je odstředěné mléko.
Olomoucké tvarůžky obsahují velké množství soli (max. 5,5%), což v praxi znamená, že konzumací 100 g tohoto sýru přesáhnete doporučenou denní dávku soli pro dospělou osobu. Proto se tento sýr hodí spíše pro jedince zdravé. Naopak tento sýr není vhodný zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem či pro pacienty s ledvinovými potížemi. Vysoký obsah bílkovin a nízký obsah tuku ocení zejména lidé redukující svou hmotnost a kulturisté. I ti by však měli pamatovat na vysoký obsah soli, který zatěžuje ledviny a způsobuje otoky. Tvarůžky proto konzumujte s mírou.
Pokud se o tomto sýru chcete dozvědět více, můžete navštívit Muzeum Olomouckých tvarůžků přímo v prostorách původní výrobny v Lošticích. V nedaleké podnikové prodejně v Lošticích lze poté nakoupit kompletní sortiment a to včetně tvarůžkových specialit. Pokud chcete něco opravdu extra, jistě vás zaujme také Tvarůžková cukrárna, která nabízí řadu sladce se tvářících, ale slaně chutnajících dobrot. Na trhu je možné dostat i ochucené druhy tvarůžků (červená paprika, zelený pepř, kmín, česnek či restovaná cibulka) a to v různých tvarech. Tvarůžky je možné konzumovat samotné nebo je využít k přípravě různých pomazánek nebo i salátů.