pohanka vařená
Pohanka vařená je dobrým zdrojem vlákniny a dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek. Ze sacharidů je tu nejvíce zastoupený škrob. Dále obsahuje vyváženou skladbu aminokyselin (celkem 18, nejvýznamněji zastoupený je lyzin). Mezi vícenenasycené aminokyseliny patří například kyselina linolenová nebo linolová. Mezi další důležité látky patří vitamíny (B, E, C), minerály (zinek, měď, selen, …) a cholin. Pohanka je významná zejména pro svůj obsah rutinu.
Jedná se o velmi zdravou potravinu, kterou je vhodné zařadit na vyvážený pestrý jídelníček. Díky obsahu rutinu léčí pohanka problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy pomáhá prohřívat organismus. Pohanka je potravina přirozeně bez lepku, a proto si ji mohou dopřát i lidé s celiakií.