quinoa
Quinoa je výživná potravina zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Obsahuje i celé spektrum aminokyselin a má vysoký podíl sacharidů (nejvíce zastoupený je škrob), vlákniny, vitamínů a minerálů. Díky absenci lepku je vhodná i pro bezlepkovou dietu.
Quinoa prospívá lidem trpícím migrénami, zvyšuje pohyblivost střev, napomáhá při snižování krevního tlaku, cholesterolu a snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu. Předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny. Vápník posiluje kosti a spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů. Posiluje činnost nervové soustavy a napomáhá lepšímu spánku. Konzumace Quinoi dělá vaši pleť mladší a zářivější.
Tato exotická obilnina má neutrální chuť, která se dobře snoubí téměř se vším. Hodí se jako příloha k dušeným jídlům, omáčkám a grilované zelenině Můžete ji bez problémů přidat do ovocných i zeleninových salátů, do karbanátků, zapéct se zeleninou, masem i sýrem. Také lze přidat do těsta na lívanečky a sušenky, uvařit z ní kaši i nákyp, nebo ji namixovat do smoothie. Poněvadž je bezlepková, tak nevyniká dobrými pečícími schopnostmi a těsto z ní se rozpadá.