rohlík celozrnný
Základ celozrnného rohlíku je stejný jako u normálního rohlíku. Rozdílný je určitý poměr celozrnné mouky a přimíchávají se různá semínka, např. slunečnicová nebo sezamová. Podle podílu, obsahu a kvality jednotlivých složek (celozrnná mouka, bílá mouka, droždí, sůl, různé druhy semínek, ...), se pak odvíjí i obsah výsledného produktu.
Díky většímu obsahu vlákniny nás jeden celozrnný rohlík zasytí na delší dobu. V přiměřeném množství vláknina pomáhá trávícímu traktu. Celozrnný rohlík má oproti rohlíku z bílé mouky určitý podíl celozrnné mouky, což zvyšuje jeho nutriční hodnotu, a tím i zdravotní přínos pro naše tělo. Přijmeme tak vyšší obsah vitamínů, minerálů, vlákniny a zároveň má nižší glykemický index.
Celozrnný rohlík nemusí být nutně vyroben z celozrnné mouky, rozhodující může být například obsah samotných zrn. Pokud se snažíte redukovat svoji hmotnost, dbejte nejen na složení vašeho jídelníčku, ale i na množství vhodných potravin. Celozrnný rohlík má zpravidla větší hmotnost než rohlík z bílé mouky (někdy i trojnásobnou), a tak by se vám mohlo lehce stát, že zkonzumujete příliš mnoho kalorií, aniž byste si to uvědomili. Pokud chcete mít složení pečiva pod kontrolou, pak si upečte své vlastní, zkuste podle našeho receptu třeba celozrnné housky.