rozinky sultánky
Rozinky sultánky jsou obzvlášť sladké rozinky, které se suší zpravidla ze žlutozeleného vína. Rozinky jsou velmi výživné. Obsahují zejména vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), vitamín C či E, vápník, měď, fosfor, selen, zinek, železo, hořčík, draslík, sacharidy, vlákninu a další, zdraví prospěšné látky.
Rozinky mají protirakovinný účinek, působí jako antioxidant, mají detoxikační vlastnosti a prospívají srdci či dobrému trávení. Vitamín B3 pomáhá proti migréně, vysokému krevnímu tlaku a při problémech s krevním oběhem.
Sušené ovoce může být ošetřeno oxidem siřičitým, který může vyvolávat různé zdravotní potíže (například astma). Vždy je tedy lepší koupit sultánky nesířené, neslazené, či jinak chemicky upravované. Sušené rozinky je vhodné před konzumací namočit na několik hodin do vody (jiné tekutiny). Tím se ovoce rehydratuje a získá zpět svou čerstvou chuť. Rozinky sultánky se často používají do vánoček, buchet a muffinů.