strouhanka
Klasická strouhanka se vyrábí z dobře usušeného bílého pečiva, které se rozemele ručním mlýnkem nebo elektrickým mixérem. Z výživových hodnot nabízí především sacharidy.
Strouhanka je zdrojem takzvané prázdné energie a neobsahuje téměř žádné kvalitní živiny. Bohužel také pokrmy s ní připravované nepatří mezi ty nejzdravější. Strouhanka se totiž nejčastěji používá k obalování, a to jak masa a ryb, tak i sýrů a zeleniny. Obalené jídlo se poté smaží, a tak výsledný pokrm obsahuje hodně tuku a má vysokou energetickou hodnotu.
Připravte si strouhanku z celozrnného pečiva, bude obsahovat více vlákniny a minerálních látek. Místo smažení je možné zvolit šetrnější způsob přípravy jídla obaleného ve strouhance, a to pečení v troubě na pečícím papíře. Výsledný pokrm bude tak obsahovat mnohem méně tuku a kalorií. Lze takto v troubě připravit chutné řízky, celozrnné housky i květák.