těstoviny bezvaječné syrové
Těstoviny bezvaječné syrové jsou oblíbenou přílohou k omáčkám, masu i rybám. Základem klasických bezvaječných těstovin je mouka a voda. Někdy se přidává také sůl.
Pokud se jedná o těstoviny z tvrdozrnné pšenice (tzv. semoliny), pak dodají do organismu, kromě vlákniny, také řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Jestliže byly těstoviny vyrobeny z mouky vymleté, jsou zdrojem tzv. prázdných kalorií, obsahují tedy jen minimum kvalitních živin. Bezvaječné těstoviny jsou vhodné zejména pro alergiky na vejce, přísné vegetariány nebo osoby dodržující dělenou stravu.
Bezvaječné těstoviny mají vyšší glykemický index než těstoviny obsahující vejce. Ne každé těstoviny se vaří stejně dlouhou dobu, a proto je nutno sledovat pokyny na obalu výrobku. Správné těstoviny by měly být uvařeny tak zvaně 'al dente' – tedy na skus. Těstoviny mohou být základem jídla (těstoviny s kuřecím a špenátem, krémové s lososem nebo s krevetami).