vepřová panenka (panenská svíčková) pečená
Vepřová panenka, nebo také panenská svíčková, je velmi kvalitní vepřové maso, které je bohaté na bílkoviny. Jeho výhodou je, že obsahuje jen málo tuku. Navíc obsahuje i některé vitamíny a minerální látky.
Libové vepřové maso je možné občas pro zpestření zařadit do našeho jídelníčku, a to i přes to, že panuje názor, že je nezdravé. Pokud si vyberete kvalitní libové maso z ověřeného chovu, tak nemusíte mít o své zdraví obavy. Takové maso vám zajistí přísun kvalitních bílkovin, které jsou nezbytné pro správný růst svalové hmoty. Najdeme v nich také vitaminy skupiny B a cenné minerální látky jako železo, zinek a draslík. Všechny tyto látky pozitivně ovlivňují stav a zdraví našeho těla. Vepřovou panenku upravujte šetrně, jen tak si zachová své cenné nutriční vlastnosti. Ideální je tedy rychlá tepelná úprava restováním, nevhodné je smažení na velkém množství tuku.
Dbejte na kvalitu a původ masa. Ideálně kupujte maso přímo od řezníka nebo z chovné farmy. Máte-li na výběr, pak kupujte přednostně maso původem z ČR. Dlouhý dovoz masa pocházejícího z větší vzdálenosti může vyžadovat určitá ošetření (například pomocí stabilizátorů). Pokud chcete zkusit nějaký nový recept, tak pro vás máme tip - vepřový plátek na zelenině.