vepřové karé pečené
Vepřové karé pečené nám nabízí především živočišné bílkoviny, ale obsahuje i tuky. Jedná se o chutnou vepřovou pečeni, která může být hlavním chodem i chuťovkou použitou při studeném rautu.
Libové a šetrně připravené vepřové maso patří do racionálního stravování, poněvadž je bohaté na bílkoviny. V přiměřeném množství a s vhodnou přílohou si ho mohou dopřát i osoby v redukční dietě. Správnou přílohou je dušená rýže, vařené brambory, grilovaná zelenina nebo lehké pyré. Nevhodné přílohy jsou smažené krokety a hranolky, které obsahují příliš mnoho nekvalitního tuku.
'Karé' je výraz pro vepřovou pečeni bez kosti. Vepřová pečeně s kostí se správně nazývá 'kotleta'. Vepřová pečeně, podobně jako kýta nebo panenka, se považuje za kvalitní maso. Při nákupu masa se vyplatí upřednostnit kvalitu nad kvantitou. Místo většího množství masa ze supermarketu je lepší koupit kousek kvalitního vepřového přímo od řezníka.