avokádo
Čerstvé avokádo je významným zdrojem tuků (převážně nenasycených), především se v něm vyskytuje olejová mastná kyselina. Avokádo je též mimořádně bohaté na proteiny a obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Má z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa, je i velmi bohaté na vitamín B6 a vlákninu. Další prospěšné látky avokáda jsou vitamín E, draslík, foláty. Příznivý je i obsah hořčíku, luteinu, beta-sitosterolu a absence sodíku.
Avokádo je vhodným doplňkem léčby arteriosklerózy, hypertenze a ischemické choroby srdeční. Přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí. Je ideální pro lidi, kteří mají žaludeční vředy nebo gastritidu. V krvi pomáhá udržovat správnou hladinu glykémie a snižuje hladinu cholesterolu. Lutein slouží pro ochranu očí a beta-sitosterol se podílí na ochraně proti rakovině prostaty a jinému rakovinovému bujení. Pravidelná konzumace pomůže i při bolestivé menstruaci.
Je dobré ho hned po oloupání pokapat šťávou z limety či citrónu, aby dužina nezčernala. Avokádo se používá do salátů, na pomazánky, polévky, krémy a různé náplně. Pro svou podobnost s máslem se dá jíst na chlebu se solí a pepřem. Z avokáda se také dá vyrobit zdravá varianta nutelly. Je neocenitelné při ošetřování suché pleti, zralou dužinu rozmačkáme a necháme působit. V obchodech bývají avokáda často tvrdé, a tudíž nezralé. Zakoupené avokádo necháme dozrát doma asi 2–3 dny při pokojové teplotě.