brambory vařené ve slupce
Brambory vařené ve slupce jsou zdrojem sacharidů (zejména škrobu), dále zde najdeme velké množství cenných látek v podobě hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu, jódu, niklu, vápníku, draslíku. Obsahují i řadu vitamínů C, B1, B2 a PP.
Brambory vařené ve slupce mají vyšší obsah výživných látek a vlákniny, která působí blahodárně na správnou funkci a stav trávicího traktu. Takto připravené brambory též lépe zasytí a hodí se i pro redukční či racionální stravu.
Pokud vaříte brambory ve slupce, můžete použít i pařáček či parní hrnec. Tak se zachová větší množství hodnotných látek v nich obsažených, které by se jinak vyluhovaly do vody. Při vaření brambor se doporučuje do vody přidat lžičku kmínu, který umí neutralizovat nebezpečný solanin. Kmín také zlepšuje naše trávení. Takto uvařené brambory můžete přidat do salátů nebo je použít jako přílohu k pečené zelenině či masu.