cibule červená
Červená cibule obsahuje sacharidy, bílkoviny a malé množství tuku. Najdeme v ní větší množství draslíku, fosforu, železa, fluoru, jodu, selenu a zinku. V menším množství pak obsahuje i některé vitaminy (betakaroten, vitamín C, E a vitaminy skupiny B). U cibule má asi největší význam obsah rostlinných látek – sulfidů, které jsou typické i pro jiné cibuloviny, jako jsou pórek a česnek. Sulfidy jsou prchavé sirnaté sloučeniny, které mají na svědomí ostrou, palčivou chuť cibule. Zvlášť vysoký je obsah quercetinu.
Cibule pomáhá vylučovat kyselé odpady z těla, působí antibakteriálně, snižuje množství triglyceridů v krvi a chrání před tvorbou krevních sraženin. Quercetin je látka, jenž patří mezi flavonoidy a má silné antioxidační účinky.
Červená cibule má trochu sladší chuť než klasická kuchyňská cibule. A tak se skvěle uplatní při přípravě studených jídel (saláty, pomazánky, oblohy apod.), ale hodí se i pro teplou kuchyni, jako cibule žlutá. V našich receptech ji najdete třeba v dušeném čiroku nebo v květákové kari.