Eidam 45% tuku cihla
Eidam 45% tuku cihla je sýr obsahující 45% tuku v sušině. Je zdrojem plnohodnotných živočišných bílkovin a peptidů obsahujících esenciální aminokyseliny. Tuk je obsažen v dobře stravitelné formě. Dodává do těla i další cenné látky, jako například vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, či vitamíny A, D, E nebo B. Výhodou je i jeho nízký glykemický index a delší pocit zasycení.
Sýry jsou zdravé především pro naše kosti, zuby a nehty, což je dáno zejména přítomností vápníku. Mléčné bílkoviny ze sýra mají antitrombotické a antihypertenzní účinky. Mají také dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Je však třeba dávat pozor na množství přítomného sodíku, který je pro náš organismus naopak zátěží (většinou ho přijímáme víc, než se doporučuje – někdy i několikanásobně). Vysoké množství sodíku ve stravě přispívá ke zvyšování krevního tlaku, zadržování přebytečné vody v těle a může způsobovat i neoblíbenou „pomerančovou kůži“ (celulitidu).
Rádi byste, aby vám sýr vydržel svěží? Jeho vysychání lze předejít pokud ho zabalíme do vlhké utěrky, a pak ho umístíme do chladničky nebo do sklepa. Snažíte-li se zhubnout, pak sáhněte po eidamu, jenž obsahuje maximálně třiceti procent tuku v sušině. Existuje také eidam dvacetiprocentní, který je méně tučný, ale bohužel bývá i méně chutný. Eidamský sýr se s oblibou používá na zapékání různých pokrmů, skvělá je například zapečená quinoa s kuřecím masem a brokolicí.