fíky sušené
Sušené fíky obsahují přibližně 60% cukrů a asi 1% tuku. Dále obsahují asi 5 % pektinů a 6% bílkovin. Fíky obsahují vitamín C, který pomáhá bojovat s volnými radikály.
Pomáhají při nízké výkonnosti a nesoustředění. Sušené fíky zvyšují hladinu glukózy v krvi, a tak nejsou vhodné pro diabetiky a osoby citlivé na hladinu cukru. Pokud máte sušené ovoce rádi, pak si vybírejte nesířené a nedoslazované. Seženete ho ve zdravé výživě. Obecně lze říci, že ovoce, a to i ve své sušené formě, je lepší alternativou než průmyslově zpracované sladkosti.
Sušené fíky vydrží uskladněny i několik měsíců, ale musíme je často kontrolovat, protože mohou být napadeny roztoči. Sušené ovoce, tedy i fíky, se využijí v pečení sladkých dobrot, u nás v receptech najdete třeba fíkovokakaové bonbóny nebo bezlepkové jáhlové sušenky.