Gouda 45% tuku
Gouda 45% tuku se vyrábí z kravského mléka, přidáním syřidla se mléko vysráží a lisuje se do forem. Následně se omývá v solných lázní a zraje přibližně 3 až 7 měsíců. Tento sýr obsahuje 45% tuku v sušině. Sýr gouda je bohatý na vitamíny a kalcium.
Mléčné bílkoviny ze sýra mají antitrombotické a antihypertenzní účinky, podporují správnou činnost srdce. Mají dobrý vliv i na obranyschopnost organismu a stres. Některé bílkoviny obsažené v sýrech, především kasein chrání před zubním kazem. Díky kombinaci vitamínu A, D a fosforu se vápník ukládá do kostí, což je výhodné pro prevenci osteoporózy. Mají dobrý vliv i zdravé nehty.
Plátek tohoto sýru nesmí praskat. Gouda se podává hlavně k bílému vínu nebo tradičně k vysoce alkoholickým druhům holandských piv. Tento sýr se skvěle hodí na zapékání těstovin, zeleniny i brambor. Nebo s námi můžete vyzkoušet chutné patizonové placky.