houska tmavá
Houska tmavá se svým složením příliš neliší od klasické bílé housky, jen se do ní navíc přidává i barvivo. Houska tmavá tedy také obsahuje bílou pšeničnou mouku, vodu a sůl. Může být také posypána solí, kmínem, mákem, sezamem či jinými semínky.
Z nutričního hlediska nemá pro nás ani tato tmavá houska žádný zdravotní přínos (obsah vitamínů, minerálů nebo dalších látek je téměř nulový). Housky, stejně jako rohlíky, jsou nejčastěji prodávaným pečivem, a to i přesto, že jejich výživová hodnota není valná. Běžné pečivo z klasické mouky totiž prudce zvýší hladinu glykémie, která ale i rychle klesne. A tak máme brzy opět hlad. Lepší je si tedy vybírat spíše celozrnné pečivo nebo žitný chléb.
Chcete-li mít kvalitní pečivo, pak si ho připravte doma. Dnes je na internetu dostupná celá řada skvělých receptů. Prospějte svému zdraví a zkuste s námi připravit celozrnné housky, které vám zajistí příjem vlákniny i některých minerálů. Další výhodou domácího pečiva je, že máte dokonalý přehled o jeho složení, a můžete se tak snadno vyhnout zbytečným přídatným látkám.