ječné kroupy
Ječné kroupy jsou obilovina, která se využívat jako základ pro různá jídla nebo může sloužit i jako samostatná příloha. Ječmen obsahuje cenné minerální látky, například hořčík, fosfor, zinek, železo a vitamín PP.
Ječné kroupy jsou bohatým zdrojem vlákniny, a mají tak příznivý vliv na naše trávicí ústrojí. Uvařené ječné kroupy obsahují hodně fosforu, draslíku, hořčíku a síry. Velmi zdravá je i kaše, která díky své viskozitě blahodárně působí na žaludek a střeva. Ječmen je velmi zdravá potravina, která se dokonale hodí do zdravého životního stylu. V ječmeni najdete i vitamíny B užitečné pro nervový systém.
I když se to na první pohled nezdá, tak ječné kroupy mají v kuchyni pestré možnosti využití. Je možné je kombinovat s houbami, masem i kořenovou zeleninou. Slouží i jako velmi chutná a zdravá příloha, která je vhodná i pro různé diety (u gastrointestinálních onemocnění je povolen pouze malý perličkový ječmen). Z vařeného ječmene lze uvařit chutné a výživné polévky, nádivky, koláče nebo ho přidat do zeleninových salátů. Jedním z nejznámějších jídel je bezpochyby vánoční kuba, který má v Čechách dlouhou tradici. Pokud od obilovin přidáte i trochu másla a soli, tak se jejich chuť výrazně zlepší.