ječné kroupy vařené
Ječné kroupy vařené mohou sloužit jako základ jídla nebo i jako příloha. Ječmen obsahuje minerální látky jako hořčík, fosfor, zinek, železo a vitamín PP.
Ječmen je zdravá potravina, která patří na zdravý jídelníček. Obsahuje vitamíny B užitečné pro nervový systém. Další výhodou perlového ječmene je velké množství vlákniny, takže jeho konzumace normalizuje stolici a trávení. Ve vařené formě obsahují obiloviny hodně fosforu, draslíku, hořčíku a síry. Kaše díky své viskozitě blahodárně působí na žaludek a střeva.
Podle chuti se do vařeného ječmene přidává maso, kuře, houby, mrkev nebo jiná zelenina. Je to také vynikající příloha, která je vhodná i pro různé diety (u gastrointestinálních onemocnění je povolen pouze malý perličkový ječmen). Z vařeného perlového ječmene můžete připravovat polévky, saláty, náplně do koláčů. Velmi tradičním a známým pokrmem je vánoční kuba. Chuť obilovin se zlepší, pokud do ní přidáte máslo a trochu soli.