kakao
Kakao je jemný hnědý prášek vyrobený z kakaových bobů. Často se používá k přípravě nápoje nebo k přípravě sladkých pokrmů a dezertů. Také se z něho vyrábí čokoláda, sušenky a jiné čokoládové cukrovinky.
Kakao má povzbuzující účinek, snižuje únavu i horečku. Je také ceněno pro své protizánětlivé účinky. Pokud máte rádi kakaový nápoj, pak si ho připravte z kvalitního kakaa a polotučného či nízkotučného mléka. Pokud držíte redukční dietu, pak tento nápoj již nedoslazujte nebo použijte některé ze zdravých nízkokalorických sladidel. Granulované nápoje často obsahují spoustu cukru a dalších umělých látek, a tak nejsou pro přípravu tohoto oblíbeného nápoje vhodné.
Kakaový prášek je nezbytnou ingrediencí pro pečení, pokud potřebujeme, aby měl dezert nebo moučník čokoládovou chuť. Přidává se tedy jak do sladkých rolád, tak i koláčů, buchet nebo palačinek. Ke slazení kakaa lze využít i kvalitní med, stévii, sirup z agáve, melasu nebo čekankový sirup. Všechna tato sladidla navíc nabídnou vitamíny, minerály nebo i vlákninu.