kdouloň
Kdouloň je subtropické ovoce, které chutná jako kombinace jablka a hrušky. Toto šťavnaté a kyselé ovoce má světle žlutou barvu a obsahuje opravdu velké množství vlákniny.
Kdoule je velmi dobrý stimulátor trávení. Pravidelná konzumace tohoto ovoce může také pomoci snížit projevy psoriázy, tedy svědění nebo pálení pokožky. Kdoule je zdrojem vitamínu C, A a železa. Na 100 g ovoce obsahuje asi 15% denní normy těchto důležitých složek. Je také velmi dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá očišťovat naše střeva.
Pečená nebo dušená kdoule chutná nejlépe, tepelnou úpravou je její chuť totiž mnohem více sladká. Své využití tedy najde v kompotech nebo v pečených čajích. Lze z ní také připravit velmi chutné sušené ovoce, a to pak přidávat do rýžové či jáhlové kaše. Surová kdoule se nedoporučuje podávat dětem do 6 let, protože díky její struktuře hrozí možnost zadušení.