kiwi
Kiwi obsahuje velké množství vitamínu C a hořčík, draslík, fosfor, vápník a sodík.
Velké množství vitamínu C v kombinaci s hořčíkem podporuje látkovou výměnu, zpevňuje cévy a žíly, posiluje imunitní systém, zlepšuje zrak, podporuje správnou funkci srdce a svalů, pomáhá při krvácení dásní. Konzumace kiwi také pomáhá zvládat stres, zvyšuje schopnost soustředění a podporuje tvorbu hormonů pro dobrou náladu.
Při výběru se řídíme podle tvrdosti. Tvrdé kiwi je nezralé, má málo šťávy, ale můžeme ho nechat doma dozrát. Pokud vám vadí konzumace syrového kiwi a po jeho snězení máte pocit pálení v ústech, zkuste jej krátce povařit. Takto upravené plody pak mohou být součástí náplně do palačinek nebo přelivů přes zmrzlinový pohár či puding. Slupku kiwi lze i konzumovat a není zdravotně závadná – ovoce prý stačí omýt a pustit se do jídla. Většina lidí však plody loupe. Pokud nechcete ztrácet čas loupáním a slupku nejíte, můžete plod rozpůlit a vydlabávat lžičkou podobně jako meloun. Kiwi je také možné použít do ovocného salátu, dezertu nebo sushi.