krabí tyčinky
Základem surimi tyčinek je drcené rybí maso (nejčastěji treska), které se míchá s dalšími surovinami (vaječné bílky, voda, škrob, sójová bílkovina, cukr a sůl). Krabí tyčinky často také obsahují mnoho přídatných látek, jakou jsou konzervanty, stabilizátory, barviva, látky zvýrazňující chuť a vůni, ...).
Konzumaci výrobků s pestrou škálou přídatných látek se vyhněte a nahraďte je čerstvými potravinami. V krabích tyčinkách se zpravidla nachází látka E120 (košenila, kyselina karmínová, karmíny), která má rakovinotvorné účinky, způsobuje alergie (zejména u citlivých jedinců) a u dětí může být příčinou jejich hyperaktivity. Dalšími nebezpečnými látkami, které se v krabích tyčinkách často vyskytují je například E621, E452, E420 a mnoho dalších.
Z krabích tyčinek se často s oblibou vyrábí pomazánka. Drcené rybí výrobky raději nahraďte čerstvými rybami, které nebyly zpracovány mletím či drcením. Svému tělu tak dodáte mnohem více zdraví prospěšných látek.