kukuřičná polenta instantní vařená
Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, škrobu, minerálů (železo, hořčík, mangan, zinek nebo selen) a vitamínů zejména skupiny B. Dále dokáže dobře zasytit, má nízkou energetickou hodnotu a neobsahuje lepek.
Kukuřičná mouka je vhodná při redukci váhy a pro osoby s celiakií. Má dobrý vliv na trávení a pomáhá s problémy jako je: plynatost, křeče, zácpa, průjem nebo záněty tlustého střeva. Má mírný diuretický účinek a je proto vhodná při onemocnění ledvin. Kukuřičná mouka je prospěšná i pro snižování cholesterolu v krvi, mírně zpomaluje činnost štítné žlázy a je dobrou prevencí rakoviny.
Polenta se podává buď samostatně, nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzolou a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, omáčce, salátu či zelenině. Můžeme ji i smažit, grilovat nebo zapéct v troubě.