kuskus vařený
Kuskus je maličká těstovina, tvarovaná do kuliček, která se vyrábí ze semoliny (druhu tvrdé bílé pšenice). Obsahuje velké množství sacharidů, dále je zde vláknina a bílkoviny. Zastoupeny jsou vitamíny hlavně ze skupiny B a také minerální látky (nejvíce draslík, fosfor a vápník). Tuku v kuskusu nejdeme jen velmi málo. Obsahuje i antioxidanty a prospěšné omega 3 a 6 kyseliny. Vařený kuskus výborně nasytí, dodá energii, a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený.
Antioxidanty chrání tělo před srdečním onemocněním, pomáhají předcházet rakovině a detoxikovat organismus. Umí i urychlovat metabolismus a zlepšovat trávení. Vařený kuskus by do svého jídelníčku měli zařazovat diabetici a lidé s vysokým krevním tlakem a cholesterolem. Je výborný i při hubnutí a jako součást zdravého životního stylu. Vzhledem k obsahu pšenice, tedy i lepku, se nehodí pro osoby s celiakií.
Pokud šetříte časem, můžete používat instantní kuskus, který se nemusí vařit. Kuskus lze podávat jako přílohu nebo může být součástí hlavního jídla (kuskusový salát, kuskus jako rizoto, zapečený kuskus, nákyp na sladko či slaný, …). Výživově hodnotnější jsou ale vždy výrobky z celého zrna, které nabídnou více vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Při redukční dietě dávejte pozor na množství kuskusu na talíři, jedná se totiž o potravinu s vyšší energetickou hodnotou (podobně jako těstoviny). Porci je vhodné zkombinovat s dostatečným množstvím zeleniny, libového masa nebo méně tučného sýra a malým množstvím kvalitního tuku (olivový olej, přepuštěné máslo ghí, ...).