mák
Mák obsahuje velké množství bílkovin, vláknin, tuků, vitamin E. Z minerálů se nejvíce vyskytuje železo, hořčík a především na vápník.
Mák má tlumící účinek při bolestech a působí jako prostředek proti onemocnění dýchacích cest. Mák funguje jako prevence proti osteoporóze. Má zklidňující účinky a působí příznivě na stav vlasů, nehtů a zubů, podporu krvetvorbu, působí proti anémii a stresu. Odvar z okvětních lístků máku používal proti úpornému dráždivému kašli.
Mák se využívá k výrobě makového oleje a jako oblíbená náplň do pečiva. Protože chuť připomíná oříšky zvýrazňuje chuť při vaření i pečení. Společně s cukrem je také oblíbenou posypkou na sladká jídla jako jsou vaječné nudle nebo šulance. Mák, který se nevyužívá v potravinářském nebo farmaceutickém průmyslu, se často zneužívá jako opium.