Mozzarella Galbani
Mozzarella Galbani je bohatá na velké množství kvalitních bílkovin. Její energetický obsah není vysoký, obsahuje velké množství vody a vápníku. Fosforu, soli a sodíku je zde velmi málo. Mozzarella je sýr z točeného tvarohu, originál pochází z bůvolího mléka.
Mozzarella je vhodná pro dietu šetřící ledviny a játra. Díky nízkému obsahu soli a sodíku se pak hodí i pro dietu při vyšším krevním tlaku. Obsažené bílkoviny podporují růst svalů. Díky obsaženému vápníku konzumace mozzarely také zvyšuje odolnost proti zubnímu kazu a snižuje riziko osteoporózy.
Využít ji můžeme do studené i teplé kuchyně. Hodí se dokonale k těstovinám, na zapečení polentového koláče, na pizzu nebo s ní lze plnit maso a zeleninu. Své uplatnění najde i v různých salátech. Mozzarella by neměla by být vystavená tepelným šokům a neměla by se ani podávat studená. V nálevu vydrží čerstvá asi 3 až 4 dny, poté postupně ztrácí své aroma i konzistenci. Před použitím ji vyndejte z lednice několik hodin předem. Pokud jste ji předem zapomněli vyndat, ponořte ji zhruba na pět minut (i s nálevem) do vody o teplotě 35 stupňů.